Postavljanje keramičkih pločica

Kada se planira postavljanje keramičkih pločica treba biti veoma racionalan i dobro informisan.

Najpre je važno kupiti pravu keramiku, prema želji i mogućnostima. Cena keramike je bitan faktor kod izbora. Takođe, dezen keramičkih pločica je bitna stvar i to ćete uraditi na svoju ruku.

Naš savet vam je da birate kvalitetnu keramiku prve klase za prostorije gde će keramika biti izložena čestoj upotrebi i uslovima konstantnog čišćenja. Za sve one delove objekta gde nije bitan dezen niti klasa, kupićete jeftiniju keramiku.

Keramika se razlikuje po dezenu, veličini, vrsti materijala, nameni ... itd. To znači da se na podu stavlja podna keramika, vani ide granitna keramika koja se ne kliza. Na zidovima ide zidna keramika po želji.

Lepak za lepljenje keramičkih pločica treba da je kvalitetan. Ne bi smo da favorizujemo ni jednog proizvođača ali vredi napomenuti sledeće:

Za postavljanje keramike napolje, dakle gde će pločice biti izložene različitim vremenskim uslovima, vlazi, mrazu ... itd, za pod koristiti Ceresit C16, dok za coklu može ići C11 plus. Ispod terase, gde je natkriveno, možete koristiti slobodno C11/C11+. Takođe, za lepljenje pločica preko pločica se koristi isključivo C16.

Unutrašnja keramika se lepi sa C8. Razlika u ceni je skoro duplo pa morate lepo izračunati vašu kvadraturu i računica kaže da ono što piše na džaku da 25 kg pokriva 8 kvadrata nije tačno. Neravnine i vrsta keramike kao i iskustvo majstora utiču na to da potrošnja lepka bude duplo veća. To je u praksi tako.

Na kraju, dolazi fugovanje pločica pa za to postoje odlične Ceresit elastik/vodootporne fug mase. Fugovanje se mora uraditi stručno kako bi sve fuge bile ravnomerno popunjene, bez rupica i prekida.

Za čišćenje keramičkih pločica nakon završetka radova koristi se CL Clean tečnost/kiselina iz ISOMAT proizvodnog programa. Ova mravlja kiselina uspešno uklanja ostatke lepka i fug mase sa keramike.

FAZE POSTAVLJANJA KERAMIKE

Prilikom postavljanja keramike, potrebno je ispoštovati faze od kojih zavisi kvalitet ugrađene keramike.

  • Priprema površine za keramiku (izravnavanje, obijanje-štemovanje starih pločica ako postoje, sn veza - reparacija starog betona, hidroizolacija podova i zidova ako je neophodno, čišćenje od prašine i nečistoća).
  • Premer površine na kojoj se lepe keramičke pločice i uklapanje pločica u mere. Način postavljanja je po izboru s tim što treba imati u vidu da dijagonalno pločice lepše izgledaju, naroito ako je fuga šira. Mišljenje da je više odpada za dijagonalu nije tačno.
  • Priprema lepka za nekoliko kvadrata koje ćemo lepiti
  • Sečenje i lepljenje keramike pomoću krstića, pri čemu se za lošiju keramiku koriste širi krstići. Idealna keramika 1 klase se može lepiti i bez krstića ali je za to potreban vrhunski majstor sa laserski preciznim okom.
  • Postavljanje lajsni na stepenicama i ivicama svuda gde je potrebno
  • Lepljenje cokle širine 10 cm orijentaciono
  • Čišćenje keramike od lepka grubo
  • Keramika nakon lepljenja treba da odstoji 24-48h kako bi smo smeli po njoj da gazimo
  • Fugovanje keramike adekvatnom fug masom
  • Čišćenje keramike nakon svih radova CL Clean sredstvom i džogiranje.

SAVETI ZA FUGOVANJE

Keramičke pločice se po pravilu obavezno fuguju. Fugovanje je veoma zahtevan proces koji se mora sprovesti stručno kako iste ne bi naružile estetiku keramike. Razlog zbog čega se fuguje jeste estetski, funkcionalni ali i tehnički. Pre svega, fuge ističu keramiku. Funkcionalnost fuga se ogleda u tome da se fino ispune šupljine između pločica čime se ne dozvoljava prašini i vodi da dopru do lepka na kome se lepe pločice. Na kraju, čak i najkvalitetnije keramičke pločice imaju mala odstupanja u dimenzijama kako po širini tako i po horizontali. Sve te male devijacije utiču na lepljenje i uklapanje keramike. Majstor keramičar će vam uraditi keramiku sa onim krstićima i materijalom koji nabavite pa imajte na umu sledeće:

Poželjno je da se podne pločice fuguju sa širinom fuge od 3-5 mm. Zidne pločice se mogu fugovati i na 2 mm. Odstojanje između pločica niže klase se najbolje sakriva širom fugom.